Diş Tedavisi Öncesinde Müzik Terapisinin Stres ve Anksiyete Üzerindeki Etkinliği: Randomize Klinik Çalışmaların Sistematik Bir İncelemesi ve Meta-Analizi

Türkçesi: Dr.Sedat Yıldız

Kaynak: López-Valverde N, López-Valverde A, Macedo de Sousa B, Blanco Rueda JA. Efficacy of music therapy on stress and anxiety prior to dental treatment: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Front Psychiatry. 2024 Feb 23;15:1352817.

Stres ve anksiyete, diş tedavisi almak zorunda kalan hastalara sıklıkla eşlik eden, tedaviyi ertelemeye veya tedaviden kaçınmaya yol açan, ağız sağlığının ve dolayısıyla genel durumunun bozulmasına yol açan duygusal durumlardır. Müzik terapisinin, anksiyolitikler veya sedasyon gibi invaziv ve tehlikesiz olmayan diğer tedavilere bir alternatif olduğu gösterilmiştir. Bu sistematik derleme ve meta-analiz, müzik terapisinin diş tedavileri öncesinde kaygı ve stres üzerindeki etkisini değerlendirmiştir.

 

 

PubMed (Medline aracılığıyla), Web of Science (WOS), Embase ve Cochrane Library veritabanlarında yayınlanan çalışmalar Ekim 2023'e kadar incelendi. Dahil etme kriterleri müdahale çalışmaları (randomize kontrollü çalışmalar, RCT'ler) için PICOS'a (population, intervention, comparison, outcomes, and study - popülasyon, müdahale, karşılaştırma, sonuçlar ve çalışma) göre oluşturuldu. Müzik terapisi (müdahale) ile tedavi edilen dental stres ve anksiyetesi olan hastalarda (katılımcılar) müzik terapisi (müdahale) uygulanmayan hastalarla (kontrol) karşılaştırıldığında stratejisi ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesi (sonuçlar) amaçlandı.

 

Toplamda 154 çalışma değerlendirildi ve sonuçta 14 çalışma seçildi. Önyargı riski ve metodolojik kalite sırasıyla Cochrane Önyargı Riski Aracı (Cochrane Risk of Bias Tool) ve Jadad ölçeği (the Jadad scale) kullanılarak değerlendirildi. Birleştirilmiş çalışmaların sonuçlarını ölçmek için rastgele etkiler meta-analizi kullanılırken, pediatrik popülasyondaki çalışmalar için sabit etkiler meta-analizi kullanıldı. Birleştirilmiş çalışmaların meta-analizi, kaygı ve kaygı-stres alt gruplarında istatistiksel anlamlılık bulmuştur (sırasıyla p = 0,03 ve p = 0,05), genel etki müdahale grubu lehinedir (p = 0,005). Pediatrik popülasyondaki çalışmaların meta-analizi, deney grubu için önemli istatistiksel anlamlılık göstermiştir (p < 0,00001).

 

Sonuç olarak diş tedavisinden önce stres ve anksiyete tedavisi olarak müzik terapisinin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde etkili olduğu kanıtlanmıştır, ancak etkinliğini doğrulamak için daha iyi tasarlanmış randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sistematik inceleme kaydı: INPLASY, tanımlayıcı 202312000.

Anahtar Kelimeler: diş hekimliği kaygısı; diş korkusu; diş fobisi; meta-analiz; müzik terapisi; randomize klinik çalışma; stres.

 

Kaynak: Efficacy of music therapy on stress and anxiety prior to dental treatment: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials

Front Psychiatry. 2024 Feb 23:15:1352817. doi: 10.3389/fpsyt.2024.1352817.

Yazarlar: Nansi López-Valverde, Antonio López-Valverde, Bruno Macedo de Sousa, José Antonio Blanco Rueda

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38463434/


İşbu içerik, mevcut veya olmasından şüphelendiğiniz bir sağlık sorununuz ile ilişkilendirilerek tıbbi bir teşhis veya tanı yada tedavi aracı olarak kullanılamaz. Mevcut veya olmasından şüphelendiğiniz bir sağlık sorununuzun olması durumunda MUTLAKA DOKTORUNUZA başvurun.


Chat on WhatsApp